Wat doet de Sif
Voorkomen
Iepenspintkevers broeden onder de bast van zieke, zwakke en omgezaagde gezonde bomen. Om iepziekte te voorkomen, is het belangrijk deze broedplaatsen uit te roeien. Het opslaan van ongeschild iepenhout, bijvoorbeeld voor een houtkachel of open haard, is daarom verboden.
Als iepen dicht bij elkaar staan kunnen de wortels van buurbomen met elkaar vergroeien en de schimmel overbrengen. U kunt de ziekte in dat geval uitbannen door zowel de zieke boom als de gezonde ‘buurbomen’ te (laten) verwijderen en verdelgen.
Controleren
In de actieve iepziekteperiode, tussen 1 april en 1 oktober, laat de SIF alle iepen in het verzorgingsgebied controleren. De start van de eerste controle hangt af van het weer. Valt het voorjaar vroeg, dan vliegt de nieuwe generatie iepenspintkevers vroeg uit. Deze jonge kevers kunnen bomen besmetten met hun zogenaamde rijpingsvraat. Daarom wordt met monitoren begonnen, zodra de bomen in blad staan.
Aangetaste iepen worden gemerkt en geregistreerd. Datum, standplaats en de naam van de eigenaar of beheerder worden doorgegeven aan het Centrale Meldpunt van de SIF. Twijfelgevallen en verdachte bomen worden ook geregistreerd en extra gecontroleerd.
Bestrijden
Een zieke iep is ten dode opgeschreven. De iepziekte kan alleen rigoureus worden bestreden. Dat betekent:
- Zieke bomen rooien
- De bast, waaronder de iepenspintkever broedt, verwijderen en vernietigen
- Het hout versnipperen, composteren, verbranden of een jaar onder water bewaren
Een en ander dient door gecertificeerde bedrijven verzorgd te worden.
Herplant
Het afgelopen decennium heeft de SIF in Fryslân meer (resistente) iepen herplant dan er vanaf 2005 zijn gesaneerd. In totaal ruim 14.000 exemplaren, mede dankzij subsidies van het Waddenfonds en de provincie Fryslân.
Kennis delen
De SIF deelt op verschillende manieren kennis over zowel de iepziekte als andere boomziekten. Dat gebeurt online, via deze website, de nieuwsbrief en een online magazine. Maar ook live in de vorm van kennisdagen die jaarlijks worden georganiseerd. Daarnaast verzamelt en ontsluit de SIF de nodige en participeert ze zo nu en dan ook in onderzoekstrajecten.
Werkgebied
De SIF is actief in de provincie Fryslân én in de Noordoostpolder. Dit zowel in de openbare ruimte als op particuliere erven. Jaarlijks monitort ze alle iepen in het werkgebied op de iepziekte. Groen- en terreinbeheerders en particulieren uit de hele provincie kunnen zieke bomen bij de SIF aanmelden.