Wat doet de Sif
De iep kan goed tegen harde wind en zilte zeelucht. Geen wonder dat de soort een welkome windvanger en bodembeschermer is langs de kust. Groeps- en laanbeplantingen zorgen op het platteland en in de stad bovendien voor luwte, schaduw, verfraaiing én klimaatregulatie.
Iep herkennen
Zomers herkent u de iep aan de scheve bladvoet en zaden. De bladeren zelf zijn veernervig en gezaagd. ‘s Winter is het lastiger. U herkent hem dan aan het visgraatpatroon van de jonge takken. Volwassen bomen hebben een gegroefde schors en brede kroon die veel licht doorlaat. De iep kan wel 35 meter hoog worden.
Iepziekte
Bijna was de iep definitief uit het straatbeeld verdwenen. Begin vorige eeuw stak de iepziekte de kop op. Veel bomen vielen ten prooi aan de schimmel Ophiostoma Ulmi. De verspreiding ging zo snel, dat eind vorige eeuw werd gevreesd voor de overlevingskansen. Door een collectieve aanpak, voortvarende sanering van zieke iepen, preventie en de introductie van resistente rassen en herplant werd de kaalslag tijdig een halt toegeroepen. Waakzaamheid blijft echter geboden.
Verwelkingsziekte
De iepziekte is een, door een schimmel veroorzaakte, verwelkingsziekte. De schimmel verspreidt zich door:
- wortelcontact tussen gezonde en zieke bomen
- van boom naar boom vliegende kevers over grote afstanden
- het verslepen van besmet en ongeschorst (openhaard) hout
Na besmetting met kevers start de verkleuring in één of meer takken. Door wortelcontact met een zieke buurboom, verkleurt de hele kroon. Meestal van onderaf. Als u een gezonde tak doorsnijdt, ziet u geelwit hout. Is de tak aangetast, dan is de buitenste houtring bruin of bruin gespikkeld.
Iepziekte herkennen
Het blad van de iep is zomers normaal gesproken fris en groen. Bij aantasting, lijkt de herfst (te) vroeg ingevallen. Het blad verkleurt naar geel en bruin en valt vroeg af. Alleen de jonge blaadjes, aan de uiteinden van de twijgen, blijven als vaantjes hangen aan de kale takken
Wat kunt u doen?
Als particulier of groenbeheerder kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan de succesvolle bestrijding van de iepziekte. Bijvoorbeeld door:
- zieke iepen te melden bij de SIF of uw gemeente
- zieke iepen door gecertificeerde bedrijven te laten verwijderen
- nooit ongeschild iepenhout, bijvoorbeeld voor openhaardhout, te bewaren
- nooit zieke iepen te laten staan
